Saturday, August 20, 2011

What is ARTEMASIA & how we got that name.

As-Salam. Tonight, 20th day of Ramadhan. Selamat Berpuasa semua! Haha,sorry. Dah lama xupdate blog. (Itu pun klau ada orang folow.Haha) Tonight i would like to tell u guys about What is ARTEMASIA & how we got that name. Sebenarnya dah lama aku nak ceritakan dari mana asalnya idea studio Batch 52nd Interior design ni. Aku bukan bertujuan untuk bangga atau nak marketkan individu, tapi sekadar informasi tentang Artemasia Studio ni.

 The Real Artemasia

Apa tu ARTEMASIA?

Sampai sekarang aku tak tau dari bahasa mana perkataan ARTEMASIA. Ada yang kata Russian, Slovak, Ukraine. Tapi sampai la ni aku tak tau. Semuanya berpunca dari project office part 3 Geoff (Anwar al-Jufrey). Dalam project de, nama office yang dia reka dikutip dari kamus Russia, iaitu "Galatitic Artemasia". Apa yang aku sure Artemasia@artemisia@artemesia bermaksud "KESEMPURNAAN".


During Mereka Event by Artemasia

Bagaimana terjadinya ARTEMASIA?

Okay,aku bukan nak banggakan diri aku. Mulanya studio Batch 52nd dgn nama "Kelepat Pisang Studio"(LOL,very funny!hahaha) waktu kami Part 01. Memang aku yg buat graphic time montaj first tu. Main tibai jer nama. Aku pun xde sebab kukuh macam mana aku dengan Amir Hisyam bleh bagi nama tu. Haha.

And then Part 02 pulak aku tibai lagi nama baru untuk studio ni. Kali ni "Telunjuk Studio". Sebab waktu tu aku rasa paling senang kalau bwt animation figure signages. Mula2 ingat cam nak bwt figure tu menari ala2 retro la. Then besenya ala2 retro saturday night ni mesti adanya "finger pointing"(yeker?any names?haha)So, dari situlah jadinya nama kedua.

The only Artemasia remain in Sahara

Next sem, Part 03 bertukar lagi nama studio. Kali ni bermula dengan ke"stylo"an nama projek ofis geoff dengan project 54th idday oleh studio kami. Dalam kelas geoff aka abg hebat sketches bg satu idea untuk baju event. That time kitorang semua dah decide untuk anjurkan tema "MEREKA" which is refers to them (mereka) and create(reka). So, keje aku time tu as assistant Amir dalam bwt design. So, bila tang part nama studio tu. "aih,xkan nak bag nama BY TELUNJUK STUDIO pulak?".Haha. Since ktorg baru abis project office, aku pun cadangkan kat bdak2 untuk nama ni. Sebab perkataan ARTEMASIA tu mcm lebih kurang Art+Malaysia walaupun ianya bermaksud KESEMPURNAAN. Nampaklah sikit artistik kt nama tu.  So, dari situlah datang nya cadangan dalam meeting dan semua orang setuju.

Okay tu jelah apa yang aku boleh cerita. Ada jugak kisah sedih, rajuk-merajuk antara diri aku dengan batch aku sendiri time dulu2. Ada masa aku nak bagi teladan yg tak seberapa. tapi aku rasa cukup je lah org tau apa tu Artemasia yang dibanggakan. Apa yang penting, dalam dunia ni xde siapa dapat mencapai kesempurnaan tu. Hanya Dia yang Maha Esa lagi Maha Bijaksana. Salam.

Photos Credit - Leel Khalid

2 comments: