Sunday, October 21, 2012

Site Photo- Old SAL College Building, Jln Tun Razak

Assalam. Hey guys.Hari ni ak nk post a few site photo from abandon old SAL College Building kat Jalan Tun Razak, diantara bangunan Perpustakaan Negara dan Menara Marinara.

I'm posting this photos because i have many request from my friends on this site for their project proposal. It's like overview la for those yg tak pernah tenung lama-lama banguan tu.Hurm, mungkin juga tak pernah terperasan atau terserempak dengan banguan tu walaupun tiap-tiap hari lalu tempat yag sama.Hehe.

Kalau korang tengok kat gambar-gambar ni, tak semua keadaan yang dalam ni sama macam yang dah jadi sekarang kat site tu. Aku advise untuk korang pergi buat site survey. Dan banguan ni terdiri dari 4 blok yang sama mulanya tapi lepas ada banyak modifikasi, stuktur bgunan macam tangga dinding lantai pintu tingkap dah berbeza mungkin dari segi kuantiti ataupun saiz. Dan landskap pun agak berbeza kalau compare gambar yang aku dapat dari senior aku dengan apa yang aku sendiri tangkap.




Tuesday, September 18, 2012

Time is the past - 'Pandora Box is open'

Assalamualaikum. Sorry it's been 6 months i didn't post any entry on this blog. Actually i'm totally forgot about my own blog since i'm very busy with my career (yeker mat?..) and an obsession to gunpla hobby and last anime..hehe...

Okay stop cakap orang putih. Aku cakap tak seghupa mat seleheh pong...hahaha. Well, hari ni aku ada bukak pandora box aku time aku blaja waktu sekolah dulu. Tak lain benda-benda mcm gambar-gambar serta surat dan kad-kad ~ehem~ waktu sekolah dulu. So sekarang ni aku klo dok tenung henpon tu kalau bosan segaban baru aku dok bukak instagram tengok gambar yang dikongsikan oleh masyarakat (dan rakan-rakan rapat.hehe). Lepas tu terfikir sejenak kalau la aku ni masih zaman sekolah dah ada instagram. Wow, agak menarik! Tapi lebih kepada kepoyoan dan kritikan masyarakat la aku rasa.


Inilah pandora box nya. Takde la rahsia sangat sebenarnya. haha

Friday, March 9, 2012

Matlamat (2006)

Aku yang dulu. Apa yang aku nak tunjuk kat post kali ni adalah elaborasi sebuah nukilan terpaksa aku waktu zaman Sekolah Teknik Gombak. Waktu tu aku form 4 kelas Cikgu Zamri. Task waktu tu simple jer, setiap orang diberi sehelai decorative paper bunga-bungaan, lepas tu setiap pelajar dalam kelas 4 Awam 2 waktu tu kena tulis nama penuh, pencapaian PMR, target SPM untuk tahun depan, dan matlamat hidup dengan cara yang paling menarik. Kemudian kena selit bawah plastic cover meja yang kitorang duduk tu. Cikgu cakap ni untuk tatapan kitorang bila belajar. Kira Kertas Matlamat dan Cita-cita la.



Inilah Kertas Matlamat yang aku simpan sampai sekarang


Friday, January 27, 2012

Aku, nasyid, sekali dan berkali-kali.


As salam. First of all aku nak korang dengar lagu kat video yang aku post ni. Ok, hari ni aku ada baca post obefiend tentang pengakuan Liam Neeson kat HuffingtonPost pasal keinginannya untuk masuk Islam. So, satu benda yang aku terfikir dalam artikel translate tu.


On filming in Istanbul, Neeson told British rag The Sun: "The call to prayer happens five times a day, and for the first week, it drives you crazy, and then it just gets into your spirit, and it's the most beautiful, beautiful thing… There are 4,000 mosques in the city. Some are just stunning, and it really makes me think about becoming a Muslim."

Translate:
"(ketika di Istanbul) Laungan azan yang berlaku lima kali sehari, dan untuk minggu pertama, ia mendorong anda gila, dan kemudian ia hanya masuk ke dalam semangat anda, dan ia adalah yang paling cantik, benda yang indah. Terdapat 4,000 masjid di bandar. Ada yang hanya menakjubkan, dan ia benar-benar membuat saya berfikir tentang menjadi seorang Muslim. '

Apa yang aku nak highlight kan kat sini, bukanlah pasal isu Liam Neeson dapat hidayah ke tapi perasan atau tidak ayat yang aku highlight kan berkait rapat dengan satu perkataan dalam bahasa arab yang disebut, Istiqamah. 


Thursday, January 5, 2012

Quote & Philosophy #6 - Unknown

Semiskin seseorang yang hina, sekurang-kurang dia masih mempunyai masa depan. Kita tak boleh mencipta sejarah baru, kita cuma boleh kaitkan sejarah hari ini dengan sejarah yang telah berlalu.

Monday, January 2, 2012

A few 3d from the previous NPYDA Competition.

First time aku guna render element dalam kerja 3ds personal aku. Macam xde beza jer. Haha. Waktu ni aku baru belajar 3 layer dari render element. Sekarang kat ofis aku pakai lebih dari 10 type layer render element. Fuhhh! So, korang boleh compare perbezaan antara versi baru dengan versi asal ni- Zoom in 3d works from my previous final presentation.


R&H Project for NYDA Competition

As salam. Hey, hari ni aku nak share a few presentation from previous NYDA competition yang aku join pada bulan September lepas. Yeah, aku tak menang pun dalam competition ni. Hurmm, maybe pengisian aky agak kurang dalam presentation ni. Lagipun aku just cedok 90% project final semester aku yang tak seberapa. Aku cuma ubah sikit design dan 100% 3d perspektif yang baru aku buat waktu aku kerja kat Radius GSA. So, ape yang menarik bagi aku cuma 3d jer kot. Aku rasa korang tak payah baca la description yang aku tulis tu. Merapu jer. Haha. Lagipun aku terlalu concentrate dekat 3d view jer bukan content untuk nak related kan dengan green and sustainable design sampaikan aku lupa nak letak design statement dengan design concept. Urgghh... that's my fault. So, enjoy you guys...

p/s : Open New Tab for the larger images.


Figurise #4- HG GN-001REII Gundam Exia Repair II (19 Photos)

Hello everyone! Happy New Year! Yeah,this is my first entry for this year. So,as i promise i will show you one of my HG Gundam Collection, Gundam Exia Repair II and also the parts from the original Gundam Exia. Actually, this is not my third collection of gundam. The third one is the RX-0 Gundam Unicorn. But I will show you later which will be duel with my MSN-06S Sinanju Char Aznable Custom. So, below also i wanna show you a few Photoshop experiment that i had learn from my office mate.